2013-05-27 19:21:41• hírek • Kocsis Zoltán

Megyei kórház: 11 millió lejes hitel a II-es besorolásért!

A Szatmár Megyei Tanács hétfői döntésének értelmében a megyei önkormányzat tizenegy millió lejes hitelt kíván felvenni annak érdekében, hogy a megyei kórházban végre lehessen hajtani a II-es besoroláshoz szükséges beruházásokat. Készül az új bejárat, lakót kapott az egykori szerkesztőség, kormánytámogatást a megyei egészségügy.

A megyei tanács májusi napirendjén szokatlanul kevés, mindössze tíz pont szerepelt. Ennek egyharmada, azaz három pont az egészségügyet, azon belül annak fejlesztését érintette. Az egyes pont arról a 3,3 millió lejről rendelkezett, amelyet költségvetés-kiegészítésként kapott a megye. Egy múlt heti kormányrendelet következtében ugyanis megemelték az egészségügyi minisztérium költségvetését, minek következtében 3,3 millió lejt kapott a szatmári egészségügy. Ennek nagy részét a fennálló hátralékok törlesztésére fordítják, a másik részét pedig a Járóbeteg-ellátó felújítására használnák.

A második pontban a tanácsosok megszavazták azt az elképzelést, mely szerint az MT 11 millió lejes hitelt vesz fel. „Pontosabban nem az MT, hanem egy olyan cég, amely aztán a megszerzett hitelből elvégzi a megyei kórház modernizálását", magyarázta el Riedl Rudolf, a tanács alelnöke. Erre a beruházásra pedig azért van szükség, hogy a megyei kórház a jelenlegi III-as besorolásból a II-es besorolásba tornássza fel magát. „ A hosszabb távú cél az I-es besorolás. Minderre azért van szükség, mert minél magasabb egy kórház besorolása, annál több pénzt kap a Egészségbiztosítótól, a kormánytól, annál könnyebb neves szakembereket meggyőzni, hogy ott is praktizáljon", tette hozzá Riedl.

A vállalás szerint az MT hét éven belül fizetné vissza a most felvett a kölcsönt. Riedl szerint elsősorban eszköz-és felszerelés-vásárlásra van szükség, ám kisebb infrastrukturális módosításokat is eszközölni kell majd.

A harmadik, az egészségügyet érintő pontban a grémium áldását adta a megyei kórház bejáratának átalakításáról szóló technikai-gazdasági mutatóira. Az MT vezetősége szerint ugyanis ott 844.00 lej, azaz közel 200.000 euró ráfordításával egy 30 személyes vendégfogadó-egységet, kávézót valamint toaletteket, várótermet alakítanának ki és fast-food-asztalokat állítanának fel. Virgil Enatescu javasolta továbbá, hogy egy kis könyvüzletet és újságost is hozzanak létre: hogy az betegeknek legyen mit olvasniuk és nem szakadjanak el a külvilágtól. A kereskedelmi terület 24,7 négyzetméter lesz, a terveket pedig ugyanaz a Kasstel Studio készítette, amely az új megyei könyvtárat is tervezte.

Szatmár Megyei Kórház: realitás és elképzelés - egyelőre

Döntés született arról is, hogy 2018 augusztusáig a Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztály használhatja az MT tulajdonában lévő épület egy részét az Ilisesti utca 8. szám alatti ingatlanban. Szintén új használóra lelt a Gazeta de Nord-Vest és a Friss Újság egykori szerkesztőségének épülete: a Rákóczi (M. Viteazu) 32. szám alatti épületbe költözik az eddigi székhelyét visszaigénylés miatt elveszítő Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság. Eldöntetett az is, hogy egyelőre 15 önkormányzat közreműködésével megalakul egy elektronikus mezőgazdasági regiszter. Amennyiben ez létrejön, akkor mások is csatlakozhatnak.

Az ülés végeztével Stier Péter tanácsos a felől érdeklődött, miként állnak a Szatmár Megye Napja előkészületei. Adrian Stef tanácselnök ezzel kapcsolatban elmondta, folynak az egyeztetések az önkormányzatokkal. Minden polgármesteri hivatal kap majd egy kis faházat, amelyben egyik nap bemutathatja specifikus kulináris örökségét, másik nap pedig tradícióit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: